46 Hoogdak bussen voor de Nederlandse luchtmacht

Geschreven op 3 juni 2013.
Het is zeker 8 jaar geleden dat ik bij het Autotron in Rosmalen de toenmalige bus van Geffroy Fleuren tegen kom op de parkeerplaats. Hoogdak bussen zijn met recht zeldzame verschijningen op de Nederlandse wegen en hierom bleef ik toch iets langer kijken naar de bus dan normaal.

Wat mij opviel was gelijk de zeer vreemde achterdeur.
30-SM-61 Volkswagen Transporter Hoogdak 1961

Een jaar of wat later word ik door Jack Scheffel van Amescador.nl getipt op het boek van Jan de Lange genaamd “De VW Kever in Nederland”, hierin staat het volgende:
Carrosserie bouwer Visser bouwde 46 Hoogdak Transporters

Geffroy wist mij te vertellen dat de bus dienst had gedaan als Ambulance voor het leger en daar bleef het dan ook bij. Ik heb van de 30-SM-61 meerdere foto’s uit verschillende tijden.
Hier was de auto nog niet lang verkocht via de Domeinen.

In 2011 kwam ik in contact met Dhr Olivier Eijpe. Hij is in de jaren 80 ook eigenaar geweest en ik kreeg van hem 3 foto’s uit die periode.

Weer een aantal jaren verder vind ik deze 4 foto’s via een online archief. Hierin is goed zichtbaar wat de kenmerken waren voor deze Visser Ambulances. De twee zoeklichten aan de voorzijde waren bij Geffroy zijn bus vervangen voor universele lichten. De aparte schuifruit achterin is ook typisch Visser.

Via het Spijlbusforum word ik getipt op een Hoogdak bus in Frankrijk. Deze wagen heeft alle kenmerken voor een Visser Ambulance en dit moet ook 1 van de 46 modellen zijn geweest. Ik heb contact gehad met één van de Franse eigenaren en die e-mailde mij een foto hoe hij de auto kocht. (Foto waar de bus groen is)

Ik heb anno 2013 geen idee of er nog een Visser Ambulance is overgebleven in Nederland. De 30-SM-61 is namelijk in 2006 geëxporteerd naar Japan en verder heb ik er geen meer gezien.

*UPDATE December 2013*
Met dank aan Stephan van het Highroof register. Hij ontdekte een Highroof ambulance uit 1963 in Italie en deze blijkt een Hollandse Visser uitvoering te zijn.

*UPDATE 6 December 2016*
Eric Verkaik heeft een aantal foto’s gevonden in het familiealbum.
Een vriend van de familie was in het bezit van een Visser ambulance welke als camper werd gebruikt en uiteindelijk in de jaren 80 is gesloopt.

*UPDATE 29 December 2016*
Budaya Adidarma post vandaag een aantal foto’s van zijn 61’er Hoogdak in de groep Highroofconnection.com op Facebook. Budaya is woonachtig te Lembang, West-Java, Indonesië en heeft deze bus sinds 1997.
Budaya weet mij te vertellen dat deze bus in begin 70ér jaren meegenomen is door een dokter vanuit Nederland naar Indonesië en dat de bus er nog een poos is gebruikt als mobiele tandarts kliniek.

*UPDATE 02 Februari 2019*
Van Okke Groot kreeg ik de tip om in de beeldbank van de NIMH te kijken.
Ik vond hier 6 foto’s van Visser Ambulances welke ik nog niet eerder gezien hebt.

Tips of verdere informatie is altijd welkom?

Geef een reactie