64-YD-25 Volkswagen Transporter kombi 1500 1974

Datum eerste toelating 30-06-1974
Datum aanvang laatste tenaamstelling 26-09-2019
Datum eerste afgifte Nederland 26-09-2019
Status kenteken Geldig

Deze bus is te huur via drivevintage.nl

Wij hebben onze bus gekocht in mei 2018 en hebben deze in augustus naar onze garage overgebracht. Op moment dat de bus de trailer op ging, liep de motor nog. Nadat we een paar maanden later de motor uit elkaar hadden gehaald, bleek dat dat moment eigenlijk een echt haar laatste adem was. De motor was volledig versleten, uitgedroogd en met Braziliaans zand gevuld, zoals een groot deel van het chassis en de draagbalken ook waren.


Tijdens het proces van “ontgroening”, vroegen wij ons steeds meer af hoe Brazilianen met hun auto’s rijden. Want na het ontdoen van ruim 2 cm staalplamuur van de neus, kwam er één groot gedeukte koekblik naar voren. Werkelijk niet één stukje staal was er nog recht. We geven de Brazilianen wel de credit voor hun plamuur werk want tjonge…. de flinke hoeveelheden die er op gesmeerd waren, zorgde ervoor dat het leek alsof de bus vrij strak was. Onze garage was op een gegeven moment zo wit van de plamuur dat het bijna leek alsof we een bepaalde verslavende witte spulletje aan het produceren waren hahahah!

Na het ontdoen van alle plamuur bleek het echt een puinhoop te zijn van allerlei op elkaar gelaste stukken staal (nieuw over oud en dus alweer doorgerot), roest en verrotting. De volgende stap van het verder uit elkaar halen van de bus waren we ingeslagen. Voor mijn gevoel duurde dat echt een eeuwigheid. Er bleef maar troep en ellende van de bus afkomen en het moment van opbouwen leek echt heeeeeel ver weg!

Eindelijk was het zover dat we de bus lieten zandstralen (dat doen we trouwens niet nog een keer!). Het moment van ophalen en haar te zien in haar eerste nieuwe grondlaag, was een mooi moment. Eentje waar je weer een beetje hoop kreeg en energie om verder te gaan. Vandaaruit kwam het proces van schuren en plamuren…. Pfff… een kozijntje schuren draai ik mijn hand niet meer voor om! Dacht ik dat het afbreken van de bus lang duurde, dit leek nog langer te duren! Natuurlijk zoveel mogelijk voor haar eerste grondlaag, alles uitgedeukt en geklopt maar tjonge…. wat een proces.

Daarna ging het gelukkig vlot. Na het ophalen bij de spuiter werd het steeds meer de bus die ik in mijn hoofd had en stap voor stap begon het proces van opbouwen en finetunen. De “nieuwe” motor is een “oude” brandweerpomp motor geworden. Een motor die nog geen 126 uur had gelopen en met wat kleine aanpassingen, snorde hij al lekker in de bus.

Met de aankleding en bekleding van de bus, werden de puntjes op de i gezet en genieten we van elke rit de ik mag rijden.

We hebben zoveel meer aan de bus gedaan dan dat ik nu beschrijf zoals het restaureren van het stuur met epoxyhars, de openslaande voor raampjes, alle deurscharnieren… nou ja, eigenlijk alle elementen zijn uit elkaar geweest, nagelopen, restaureert of vervangen wanneer restauratie niet meer mogelijk was.


In september 2019 was mijn bus klaar voor haar eerste echte rit en wow! Wat heb ik genoten! Oke… de eerste echte rit liep iets anders dan gepland af. Ik stond midden op een kruispunt in Alkmaar stil en kreeg mijn busje niet meer aan de praat. Bleek de ontsteking (de als één van de weinige oude onderdelen, teruggeplaatst was) stuk te zijn. Na weggesleept te zijn door Rijkswaterstaat en wat sleuteluurtjes van manlief op een parkeerterrein bij een tuincentrum, konden we weer naar huis. Direct een nieuwe ontsteking besteld en sindsdien gelukkig geen problemen meer gehad.

Inmiddels zijn we 7000 kilometer verder, staat de bus opnieuw op de brug voor nieuwe schijfremmen (die trommelremmen zorgen voor kramp in mijn kuiten hahahah), een stukje veiligheid is zeker gewenst en heeft er iemand afgelopen zomer, de zijkant van mijn bus een kusje gegeven zonder er even bij te vermelden dat hij/zij schade gemaakt heeft. Van het voorjaar kunnen we weer heerlijk gaan genieten van ons busje.

Met enthousiaste groet,

Karin Schuring, drivevintage.nl

Geef een reactie